donderdag 21 april 2016

Complimentendouche

“Een groep wordt pas een team, als ieder teamlid zó zeker van zichzelf en zijn bijdrage is, 
dat hij de vaardigheden van de anderen kan prijzen.”
-Norman S Hidle-

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Eén van de meest belangrijke behoeften van mensen is om van betekenis te zijn. En de meest concrete manier om te weten of je van betekenis bent, is het krijgen van waardering voor wie je bent of wat je doet. Waarom vinden we het dan toch zo lastig om onze collega’s te complimenteren?  En het aannemen van complimenten gaat ons ook al niet gemakkelijk af. Terwijl we weten dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Geef dus aandacht aan wat je waardeert bij je collega’s.  

Doel

Je leert constructiever feedback geven en ontvangen en hoe je aandacht geeft aan de kwaliteiten van je teamleden. Daarmee help je elkaar groeien.

Impact map


Basisconcept 

Complimenten zijn waarschijnlijk het meest onderschatte sociale instrument dat we tot onze beschikking hebben. We hongeren allemaal naar erkenning en een compliment verschaft ons precies dat. Een goed compliment kan je hele dag goed maken! De meesten van ons vinden het heel moeilijk om complimenten te geven en te ontvangen. Wanneer we en complimentje krijgen, hebben we vaak de neiging om te ontkennen dat er iets de moeite van het complimenteren waard is. (“Óch, het stelt niets voor, iedereen zou dat hebben kunnen doen.”). Wanneer we iemand iets uitzonderlijks zien doen, voelen we misschien wel de aandrang om te complimenteren, maar al te vaak doen we dat toch maar niet.

We geven complimenten vooral om een vriendelijke indruk te maken, maar je kunt er veel meer mee. Met een goed geplaatst compliment geef je feedback over welk effect het gedrag van een ander op jou heeft. En daar komt nog bij dat een compliment laat zien dat er iemand is die aandacht voor ons heeft en om ons geeft.

Effectief complimenten geven
 1. Leer gedrag te herkennen dat de moeite van het complimenteren waard is (wat wil je dat iemand vaker doet). 
 2. Geef direct of indirect het compliment. 
 3. Geef aan wat het specifieke gedrag met jou doet, want dat maakt het compliment sterker. 

Werkwijze

Bij deze werkvorm krijgen de teamleden om de beurt feedback op basis van 2 vragen, waarbij het gehele team in een kring of om een tafel heen zit.

 1.  Om de beurt stelt elk teamlid 2 vragen aan de andere teamleden: Wat doe ik dat waarde levert voor het team? Wat kan ik meer doen om jouw werk makkelijker te maken? 
 2. Ieder teamlid beantwoordt in stilte deze vragen en noteert de antwoorden op een papiertje. 
 3. Om de beurt lezen de teamleden hun antwoorden voor. De ontvanger mag aantekeningen maken, maar reageert nog niet. 
 4. Pas als alle feedback is ontvangen, reageert het ontvangende teamlid in algemene zin. Je bedankt de groep en geeft aan hoe je het hebt ervaren, wat je ervan hebt geleerd en wat je ermee gaat doen. 
 5. Voor het volgende teamlid start dezelfde procedure. 

Tip: als je dit eenmaal met je hele team hebt doorlopen, kun je dit eens in de zoveel tijd herhalen, of bijvoorbeeld elke retrospective of afdelingsbijeenkomst steeds voor 1 teamlid.

Tip: een leuke variant is dat iedereen een A4tje op zijn rug plakt. Elk teamlid schrijft anoniem bij de andere teamleden een compliment op de rug. Nadat iedereen klaar is, mag je je complimenten lezen. Geef aan de groep terug wat dit met je doet.

Kijk voor leuke tips over het geven van complimenten ook eens op de volgende site. http://www.bewezeneffect.nl/blogs/10-tips-voor-effectieve-complimenten/ 

Te verwachten resultaat


 • Toename van gewaardeerd gedrag ·
 • Toename van de sociale steun · 
 • Vergroten van het onderling vertrouwen


Praktijkervaring 

Deel je praktijkvoorbeeld met ons. Wie weet plaatsen we jouw voorbeeld in het boek Praktisch op weg naar teamresultaat. Je ontvangt dan bij publicatie een gratis gedrukte versie van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ik van dit artikel opsteek is ...


Wat het artikel voor directer toepasbaar zou maken is ...