maandag 7 december 2015

Als mijn collega nu gewoon doet wat ik wil...

Samenwerken met anderen betekent dat je van elkaar moet weten waarnaartoe je beweegt


Waarom zou je samenwerken als je ook alléén je werk kunt doen? Uiteraard omdat je in een team meerdere expertises kunt samenbrengen om zo tot betere resultaten te komen. Waarom is samenwerken dan enerzijds zo belangrijk en vanzelfsprekend en tegelijkertijd zo lastig? We willen toch allemaal graag samenwerken? Toch lijkt er in elk team wel een 'lastige collega' te zitten, die de boel lijkt te saboteren en vertragen. Natuurlijk krijgt de ene collega wat méér voor elkaar dan de andere, of sneller. De één is soms ook meer gemotiveerd dan de ander. Maar het aantal collega's dat naar het werk komt met de intentie om het team uitsluitend dwars te zitten of bewust tegen te werken is... nihil. Echt. Waarom ervaren we het dan anders?Multidisciplinaire teams

Het delen van de twijfel, de spanning, het plezier, het werk en het succes: dát is teamwork. De kracht van een team ligt in het elkaar aanvullen. De sterkste teams zijn die teams die multidisciplinair zijn samengesteld en elkaar persoonlijk en inhoudelijk aanvullen om een gemeenschappelijk doel te behalen.


Mentale modellen

Mentale modellen zijn gevoelens, gedachten, ervaringen die ieder mens meeneemt in al zijn handelingen. Dit is het standpunt van waaruit iemand de wereld bekijkt. Juist die verschillende standpunten maken ieders inbreng in een team zo waardevol. Tegelijkertijd maakt het ook dat teamleden elkaar niet altijd begrijpen. Het is onmogelijk om van iedereen te weten vanuit welk mentaal model een bepaalde opmerking geplaatst wordt.Iedereen heeft een eigen opdracht

Buiten de verschillende kenniscomponenten die ieder teamlid inbrengt en ieders persoonlijke achtergrond en karakter heeft ieder teamlid vaak ook nog een eigen opdracht. Een controller kijkt of alles kostentechnisch haalbaar is. Een ICT'er wil een zo mooi mogelijke oplossing bouwen. Een verkoopmedewerker wil zo veel mogelijk omzet genereren, etcetera. Soms zijn de bedoelingen kraakhelder en snap je de beweegredenen van een teamlid direct. En soms is het minder duidelijk en wordt een teamlid vooral als 'lastig' ervaren: 'Daar heb je hém weer...', 'Als zíj er niet was, dan waren we allang klaar geweest...'.

Wat kun je hier aan doen?

Zorg in eerste instantie dat je het als team met elkaar over dit onderwerp kunt hebben en dat je je beweegredenen inzichtelijk maakt naar elkaar. Dan kun je samen tot de beste oplossing komen.

De 'Saboteur Game' is een werkvorm om hiermee aan de slag te gaan. Het werkblad en de toelichting hierbij kun je hier downloaden. Het is een spelvorm, waarin je aan de slag gaat met bouwers en saboteurs.
Samen ga je aan de slag om een brug te bouwen en tegelijkertijd ben je bezig met zoeken naar de saboteurs die als doel hebben om het bouwen te verhinderen. Maar zijn de saboteurs wel saboteurs of hebben ze alleen een andere opdracht? Aan de hand van dit spel kun je in het team de volgende vragen bespreken:
  • Wat is in ons werk de 'bouwopdracht' van elk teamlid?
  • Wat is het gezamenlijke doel dat we met elkaar willen bereiken?
  • Welke afspraak maken we met elkaar om de samenwerking te vergemakkelijken?
  • Welke verbetering voeren we door in de eerstvolgende periode van samenwerking?

Dit is het 5e artikel uit een serie van artikelen met als thema "Alleen ga je sneller, samen kom je verder". Hiermee doe je (nieuwe) inspiratie op om in teamverband aan de slag te gaan met continu leren en verbeteren. Je leert hoe je binnen je eigen team kunt starten en hoe je het verbeterproces afwisselend houdt. In elk artikel presenteren we een werkvorm waarmee je direct aan de slag kunt.

Kijk ook naar onze andere artikelen in de serie 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder':
Besluiten met impact
Samen verder met het taakbord 1
Samen verder met het taakbord 2


In de serie: Cyclisch op stap
Alleen met bevlogenheid kom je tot echt resultaat
Via discipline op weg naar georganiseerde chaos
Systeemdenken een discipline
Veranderingen die je har(d)t raken
Als de wetenschap nu een praktisch is
Cyclisch op stap


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ik van dit artikel opsteek is ...


Wat het artikel voor directer toepasbaar zou maken is ...