woensdag 5 augustus 2015

Cyclisch op stap naar een zelforganiserend team

Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder.
Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven
- Lao -

Van een zelforganiserend (Scrum/Agile) team verwacht je dat ze continu blijven leren en verbeteren. Toch blijkt regelmatig tijd nemen voor verbeteren lastig. Onder tijdsdruk zijn de dagelijkse stand-up meeting en retrospectives de eerste Agile processtappen die afvallen om de krappe deadlines te halen. Hoe zorg je dat het team verbeteren als uitdaging blijft zien?
In dit artikel beschrijven we een aanpak om continu leren en verbeteren te verankeren. We doen dit met behulp van 5 stappen die zorgen dat leren en verbeteren afwisselend en effectief blijft. Je begint met transparantie, inzichtelijk maken waar jullie als team nu staan. Daaruit komt naar voren wat jullie als team willen verbeteren. Dan ga je met die verbetering aan de slag. Het team merkt, er zitten ons dingen in de weg om die verandering voor elkaar te krijgen. Dit zit waarschijnlijk in de manier van samenwerken, hoe we op elkaar en de organisatie om ons heen reageren. Dan is de volgende stap kijken naar samenwerking en hoe jullie die samenwerking kunnen verbeteren. Als die basis op orde is, wordt het tijd om te kijken naar wie er nu eigenlijk zit te wachten op datgene wat wij aan het doen zijn. Wie is nu onze klant en wat is de klantwaarde die deze klant verwacht. Het inzicht dat hier uit komt is weer input voor een volgende stap richting transparantie waarmee je het stappenplan opnieuw ingaat. Waar moeten wij nu transparantie in creƫren zodanig dat die transparantie inzicht geeft in de klantwaarde die wij leveren.


Dan heb je waarschijnlijk de vraag, dit zijn toch 4 stappen, waar is dan die 5e stap gebleven. De 5e stap is de verbindende factor in het geheel. Dit gaat over de lerende component en de manier van leidinggeven.Met jouw teamleden doorloop je de stappen steeds weer opnieuw. Daarmee vormt het een iteratieve (zich herhalende) aanpak die aansluit bij het doel dat je voor ogen hebt: een zelforganiserend team als bouwsteen voor een lerende organisatie. Voor elke stap stellen we werkbladen beschikbaar om deze stappen voor ieder team praktisch toepasbaar te maken.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de volgende stappen en welke praktische werkvormen je op welk moment in kunt zetten? We publiceren vanaf nu elke week een blog met daarin een praktische voorbeeld met daarbij de benodigde hulpmiddelen (bijvoorbeeld een werkblad of een zelftest om te kijken waar je met je team staat) om met een bepaalde werkvorm aan de slag te gaan.

Dit is het 6e artikel uit een serie van artikelen met als thema "Cyclisch op stap". Hiermee effenen we de weg naar een lerende organisatie. Dat doen we aan de hand van een aantal modellen waarmee we in de praktijk organisaties een stap verder hebben geholpen. Deze serie artikelen vormt de basis voor het eerste deel van ons boek "Praktisch op weg naar Resultaat". Dit boek biedt een stappenplan, ondersteund door verschillende praktische werkvormen, om te komen tot een lerende organisatie.

Kijk ook naar onze andere blogs in de serie 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder'.


In de serie: Cyclisch op stap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat ik van dit artikel opsteek is ...


Wat het artikel voor directer toepasbaar zou maken is ...